Lot 2024 Parit Lapis Kasan, Kg Sanglang, Pontian, Johor. & Kampung Bintang, Pesrai, Batu Pahat

Lot 2024 Parit Lapis Kasan, Kg Sanglang, Pontian, Johor. & Kampung Bintang, Pesrai, Batu Pahat

29 Dec 2009

Salam,


Cuti2 hujung minggu dimanfaatkan sepenuhnya ... kerja2 meng"upgrade" kandang sedia ada untuk menjadi PUSAT JUALAN D'BARAQAH FARM BATU PAHAT ... hehehe. Cita2 tinggi melangit, kaki masih berpijak di bumi yang nyata. Mudah2an lancar dan berkat InsyaAllah.

Walaupun kerja masih dijalankan, Jualan Runcit dan Borong sudah beroperasi ... kepada penternak dan pembeli di lokasi berdekatan silalah call orang kuat (dan encem ... bujang lagi tauuu...!) D Baraqah Farm Batu Pahat, ZAM (Mohd Nizam). Nombor tepon dia kat belah kiri tuu ...

Lokasi kami hanya ~ 2km dari Pusat Bandar Batu Pahat !!!

22 Dec 2009

Salam,


Sebagai galakkan kepada rakan2 penternak yang ingin mula berniaga kambing slaughter ... :)

Special delivery untuk penternak yang ingin mula berniaga kambing, tapi tak cukup modal nak sewa lorii ... hehehe.

18 Dec 2009

HIJRAH KAMI ...

Salam Maal Hijrah,

Sempena mengambil keberkatan awal muharram ini, D' Baraqah Farm telah mengorak langkah setapak lagi dengan membuka cawangan kami di BATU PAHAT, JOHOR.

Sempat update sikit je la buat kali ini, sebab penat dengan upacara pecah tanah ... hehehe ... layan gambar dulu la ya ...

Doa kan lah kami terus berjaya ... InsyaAllah.

p/s: JUALAN di Cawangan Pontian seperti biasa, sila lah ya pilih2 ... :)



9 Dec 2009



Salam,

Cuma sedikit yang nak diketengahkan buat kali ini. Ramai yang sudah maklum dan banyak initiatif positif yang cuba untuk mengumpul info dan memasarkan kambing tempatan untuk sembelihan atau daging.

Secara ringkas, bekalan kambing tempatan memang masih tidak dapat "ngam" dari segi kuantiti, spesifikasi dan harga. Setelah beberapa pihak berpusing2 cari info ... pi mai pi mai ... tang tu juga faktanya. Fikir2 dan renungkan bersama ... nak tau jawapan?? anda kena menternak dulu setahun dua ... :)

Sementara mereka duk pikir2 tu ... kita sebagai penternak kecil janganlah menunggu dan menaruh harapan sahaja ... teruskan "berniaga" kambing.

Dikesempatan ini ... kami pun nak umumkan bekalan kambing yang baru sampai pagi ni ... hehehe ... sila lah pilih kambing yang "ngam" untuk anda di kandang kami ni ya ...

-- Dah lama ku tunggu stok saiz sebegini ... akhirnya sampai juga ... range 35kg - 60kg.

22 Nov 2009

Salam para penternak, peniaga kambing dan sahabat semua,

Alhamdulillah, shipment ketiga bulan ni yang dibawa ke Johor selamat tiba pagi ni. Macam2 rintangan yang dihadapi ....huhuhu.

Silalah datang ke kandang untuk mendapatkan stok biri2 dan feral. Stok ready, tak payah tunggu2 kapal terbang bila nak landing dan berangan2 lagi ...

Bila kambing sampai, kami inform, tuan2 cuma datang, pilih yang mana suka, bayar dan bawa balik ... :) mudah urusan ... InsyaAllah.

Untuk belian bulk selepas raya nanti, kami juga sedia untuk arrange belian di KLIA macam biasa ... untuk harga yang lebih murah.

9 Nov 2009

Salam,

Stok biri 7hb. dah masuk dan juga dah diedarkan. Alhamdulillah, spek seperti yang dijangkakan.
Baki tinggal skit untuk kami simpan jualan runcit.

Akan datang lagi stok biri2 pada 15hb ni InsyaAllah. Sila booking kalau minat ya ... Spek dan harga seperti berikut:

Berat : 35kg - 45kg
Ex KLIA : RM490/ekor (min. 30e)
Ex Farm Pontian : RM510/ekor (min. 5e)

Terima Kasih.

16 Oct 2009

Salam,

Untuk memenuhi permintaan yang sudah sekian lama tertunda ... kami akan bawa BIRI-BIRI untuk sembelihan akikah / korban minggu hadapan.

Average 40kgs ... Nak yang 50kgs pun InsyaAllah ada.

Kepada peminat2 biri2 yang sudah dalam waiting list tu ... segera pilih bila stok sampai, sebab agak terhad. Seperti biasa kami akan sms untuk maklumat lanjut.

18 Sep 2009

Salam kepada semua rakan2,

Kami nak ambil kesempatan awal mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan minta maaf atas segala kesilapan bahasa atau kelakuan ...

Lepas ni nak balik kampung ... dan tak sempat dah nak update blog ... tu yang bagi ucapan awal ... hehehe ...

Disamping itu, bagi peniaga kambing sembelihan bersiap sedialah dengan stok anda. Hubungi kami segera macam biasa ya ... terima kasih.

14 Sep 2009

Salam,

Cepat dapatkan stok Feral >40kg anda untuk stok Hari Raya ni ...

Jangan sampai takde stok ...

11 Sep 2009

BOER Slaughter

Salam,

Next week shipment, boer untuk sembelihan.

Bagi yang masih berkehendakkan boer slaughter yang masih ada "telur" (..maaf), inilah masanya untuk booking.

Harga ex KLIA : RM460/ekor (Average 35kg).

31 Aug 2009

Salam,

Stok update untuk feral. Sila call dan jenguk2lah kandang untuk stok Feral besar2 tuu ...

Cepat sebelum lambat ...

24 Aug 2009

14 Aug 2009

Salam,

Kepada peniaga daging kambing, nasi baryani, caterer dsb. Dapatkan karkas kambing segar dari kami.

Jualan karkas kambing segar (a.k.a Fresh Chilled) : RM20/kg.
Anggaran berat setiap karkas : 15kg-25kg


Seperti biasa price boleh nego lagi untuk belian banyak ... Transport kami boleh uruskan.

** Untuk info, kebiasaan karkas kambing yg beku betul (kekadang org kpg panggil kambing mayat) tu harga pasaran memang lebih murah, dari RM10/kg ke RM12/kg je ... tapi yang jenis ni dah dibeku berminggu2 punya ...

26 Jul 2009

Stok Update - Feral

Salam,

Stok baru dah sampai lagi subuh tadi. Alhamdulillah.

Penternak dijemput datang untuk buat selection.

Bagi penternak yang ingin ambil di KLIA / belian pukal sila hubungi kami untuk arrangement minggu hadapan ya ...

Selamat Beribadat Dibulan Sya'ban.

20 Jul 2009



Salam,

Kami ada 10e induk F1/F2, > 18 mths, 25-35kg, untuk dijual segera. Harga borong RM5,500 (i.e. RM550/ekor). Kalau nak beli sikit2 pun boleh runding. Tawaran sementara stok masih ada, jangan terlepas macam masa Jualan Mega Gaga tu hari ...!!!

10 Jul 2009

Salam, saja letak gambar lori yang dah banyak berjasa ni ... simbolik sikit.

Alhamdulillah, stok dari shipment ke 2 minggu ni, selamat sampai ke Pontian.


Mari2...!! , cepat dapatkan feral yang tanduk berbelit2 tu ya (40kgs punya spek la)...

7 Jul 2009

Salam,

Just nak inform, kepada yang tak sempat nak sapu stok lepas ... silakan segera dapatkan stok yang baru sampai subuh tadi.

Selamat berniaga dan menternak.



2 Jul 2009

Salam,

Berbalik kepada biz kambing sembelihan (akikah/ korban/ daging). Sila dapatkan stok anda dari kami segera ya ...

Supply slaughter goat dari bulan Jun 09 hingga sekarang agak berkurangan. Takkan habis dah Feral2 tu kat Australia?? Takk... ia disebabkan musim sejuk di sana, maka pengumpulan kambing2 ini agak terhad.
Walaubagaimanapun, kami sentiasa membawa sekurang2nya kuantiti yang mencukupi untuk cover pre order dan ++.
Kalau minat, call saja kami dan kita boleh bincang keperluan tuan2/ puan2.

25 Jun 2009

Salam,
Lama dah tak update tentang breeding program kami ni ... asyik Feral ... Feral ... Feral ...
Ok, kali ni gambo antara boer yang ada. Yang group induk ni kira dah di "kawinkan" utk 2nd round. Ada yang dah bunting (muda) juga tu ... Anak2 1st round dulu Alhamdulillah sihat, sekarang dah di asingkan ke kandang2 kecil. Yang anak2 jantan kami akan "gumukkan" ...

--> Jantan bandot ku ... sungguh aktif menjalankan tugas ... hehehe.



Yang ni ... alahaiiii ... anak dara 8 bulan dah "terbunting" ... partition pecah, si bandot tu punya kerja laa ...









22 Jun 2009

Awang dan Dayang ...

Salam,

Begitulah nama security guard kami ni ... bagi chance la gambo dia masuk internet. Setakat ni, tak banyak complain lagi mereka berdua ni ... masih taat menjalankan tugas, meronda kawasan kebun. Makan pun tak banyak, jagung secawan dan kangkung kira ok dah ... kami cuba nak bagi hampas soya ... tapi tak mau dia.

Mereka ni dah di latih untuk "menyudu" bahagian2 tertentu penceroboh kandang ... hati2 ya ... owwww!!!



18 Jun 2009

Salam,

Tajuk macam gempak, tapi sempoi jek sebenarnya. Saja nak tunjuk dua benda yang baru (tak baru sangat la ...) kat tapak projek kambing kami.

1. Pondok menyimpan makanan ... yang tak seberapa. Bumbung pun pakai kanvas terpakai jek. Sekurang2nya teratur la sikit, kalu tak berserabut aku tengok tong2 biru tepi kandang, bawah kandang.

2. Highway konkrit ... teehehehe. Abih customer asyik complain, lori terbenam. Geram ... aku konkrit kan je la. Tanah situ memang ada lembut sikit la.
Tu je laahhh ... lain kali aku merapu lagi. Tenkiu.

15 Jun 2009

Perhatian ...!!!

Salam,

Kami baru dapat tau ada kambing kawan kami telah di curi. Sebanyak 28ekor induk Boer dan 2 ekor Pejantan Boer.

Sekiranya, tuan2/puan2 ada terdengar offer / jualan kambing yang xtraordinary atau mencurigakan, silalah selidik dahulu asal usul kambing ini.

Janganlah kita terlalu gembira dapat beli kambing murah ... walhal sebenarnya kambing tu kambing curi ... kambing kawan kita pulak tu.

Jika ada info yang dapat membantu boleh hubungi direct -- Amirul 017-9041864 dari Pearl Goat Farm http://kambingpearl.blogspot.com/

2 Jun 2009










Salam,

This week punya shipmt selamat sampai ke Pontian subuh tadi. Alhamdulillah.

Segeralah buat pilihan ya ... jangan ketinggalan lagi.

28 May 2009

Stok Update ...

Salam,


Alhamdulillah permintaan yang banyak untuk musim kali ni. Ada yang terpaksa tunggu untuk shipment next week. Don't worry, sebab sejak sebulan yang lepas kami telah mampu membawa stok ke Pontian setiap minggu. Shipment keseluruhan bersama rakan2 sekarang adalah 3x seminggu, bagi memastikan bekalan yang mencukupi ... tapi kena time "peak" mcm ni ... tu pun tak cukup!!!
Stok baru sampai di Pontian subuh tadi (tak dapat bawak banyak, coz allocation ke Johor dah kena hi jacked ke Pahang ... huhuhuhuhu)


Apa pun, selamat berniaga dan beribadah.


24 May 2009

Salam,

Sempena cuti2 akan datang ni, sudah tentu ramai yang nak berkenduri akikah / kahwin / berkhatan / mcm2 lagi ... Kami hanya ingin memberi peluang lebih ramai lagi menjalankan ibadah tersebut dengan harga kambing sembelihan yang berpatutan.

Oleh itu, penternak / peniaga kambing sekalian marilah beli ... Jualan Hebat Sempena Cuti Sekolah June 2009!!!
Harga :

1) RM 380/ekor (ex Mas Kargo); belian minima 45ekor.

2) RM 410/ekor (ex Farm Pontian); belian minima 25ekor.

Spesifikasi:

1) Feral yang spek orang refer 30kg-35kg tu lerr ... biasa kalau kat Pontian sana kami sebut "S" atau spek "3okgs" jeee ... terus terang, dalam lot ni memang ada yang 28kg, 32kg, 34kg sape dah biasa, boleh la bayangkan apa spek yang kami maksudkan ni ...

2) Sudah salin gigi sepasang.

Walaubagaimanapun, belian pukal ni terdedah kepada kesilapan yang tak disengajakan. Kami pun makhluk Allah yang lemah. Tapi, InsyaAllah dengan sistem selection baru kami di Aussie, sekurang2nya 90% above 30kg dan dah salin gigi.

Kalau nak daging lebih pulak, kami pun ada juga stok feral 35kgs, 45kgs ... harga yang ni macam biasa la ...

21 May 2009

Salam,

Bercerita sikit tentang 'Dilemma Kambing Feral'.

Sebagai peniaga kambing kecilan dan tak seberapa ni ... kami kenalah banyak belajar tentang kambing feral ni dari "otai2" ...
Boleh dikatakan peniaga kambing untuk akikah korban yang well established dah faham dan tau mcm mana nak handle feral ni. Bila cakap dengan mereka ni ... mmg ada la kes2 feral mati yg tak dapat dielakkan. Itu perkara biasa dan adat meniaga (kata mereka ... cool jek). But, mereka still "deal" dgn feral ni ... dah bertahun2. Maksudnya, mereka mampu mengawal tahap casualty tu ke paras yg minima, mungkin max. 3% saja. Nak tau rahsia mereka ni ... kita kena rajin berjumpa dan beramah dengan mereka ... tu saja caranya. Dan yang paling penting untuk kita tahu di sini adalah ... ada demand untuk kambing ni ... !!!

Ada juga penternak kecil di BP (kawan kami), bukan setakat bole maintain feral, boleh siap digemukkan lagi ... haaaa.

Back to biz, hehehehe ... Shipment kali ni feral sahaja. Berat range 30kg - 40kgs++. Alhamdulillah, bulk order telah selamat sampai ke customer di JB. Selebihnya akan di hantar ke penternak2 sekitar Johor dalam sehari dua ni.

InsyaAllah, stok sentiasa ada di kandang. Cuma kena tengok spec. laa ... biasanya yang beso2 tu always fully booked.

Mari mula meniaga kambing di samping menternak. Kalau bela saja, duit poket kita beri kat kambing sajalah ... ehmm.

13 May 2009

Salam,

Ni haa ... nak tunjuk sikit antara feral yang "terhensem" kami penah jumpa.

Anggaran berat 40kg - 43kg. Warna tu memang cunn, oren karat... hehehe. Siap pakai coat bulu lagi ...
Mula sayang gak, tapi orang dah nak sambar terus ... bagi je laa ...

9 May 2009

Salam, kepada semua rakan penternak di seluruh Malaysia, khususnya di JOHOR Darul Takzim. Shipment paling terbaru selamat sampai ke Pontian petang tadi jam 4.00 petang (9/5/09). Bagi memenuhi permintaan ramai untuk stok BIRI-BIRI kami mencuba sedaya upaya untuk membawa masuk BIRI-BIRI dalam shipment kali ni bersama stok popular masa kini...FERAL. Harap berpuashati dengan stok BIRI-BIRI yang mostly >50kg

Macam biasa...stok FERAL kami dijamin besar overall lebih 40kg disamping stok below 40kg yang sedia ada. Datanglah untuk membuat pilihan sendiri...biar puashati, sementara stok masih ada!. Make a good choice for a better price!!! 


7 May 2009

JUALAN TERGEMPAR...!

Salam,

Sekali lagi kami ingin berkongsi peluang untuk mendapatkan Bapak Boer dengan harga rendah.

Dalam tengah pilih2 kambing di Australia, kawan kami ada dapat good deal untuk Boer Jantan FB (with Cert.). Ingin kami berkongsi bersama. Berikut detailnya:
Berat : atas 50kg 

Harga : RM 1,900 seko (ex KLIA)

Shipment pertama selamat sampai...
gambar ihsan dari rakan pembeli.

Yaaa ... jangan tak percaya. With Cert. tauu ..!!! nak banyak ... boleh nego lagi tu ...

Kalau minat call untuk order. Tawaran sementara stok masih ada. Tak selalu dapat offer2 cam nie ...

Ikuti perkembangan blog ni ... Kami akan sentiasa war2 kan peluang2 yang melintas depan kami semasa di Australlia.

6 May 2009

Salam,

Gambar hiasan je tu ... kami masih belum berupaya nak trading kuda lagi ... hehehe. Kebetulan ada orang bwk kuda pulak dalam shipment kali ni. Dapat juga la tengok macam mana cara mereka unload kuda dari "crate special" ni ... dan load pulak dalam lori. Siap kena bawak berjalan2 pusing2 animal hotel tu pulak ... mungkin nak kurangkan stress kuda2 tu ...

Seperti biasa stok feral kami selamat sampai di Pontian awal pagi ini. Bersama2 shipment ni juga ada 30ekor feral telah selamat ke Melaka.

Spec. kali ni ada macam2 skit, sebab kami ambil dari lokasi yang berbeza sikit. Boleh la buat pilihan ikut harga. Yang regular customer tu, kita runding mcm biasa la yaa ...

Oh ya ... kami juga buka tempahan bagi kawan yang nak ambik terus dari KLIA. Kuantiti dan harga kita bole bincang ... call je la ya.

5 May 2009

Betina Sopan ...

Salam,

Ni pulak koleksi anak boer muda (aka dara) yang lahir di kandang kami. Umur 8bulan. Berat 20 ke 25kg. Lagi 4 ke 5 bulan kami akan "adjust" kan mereka ni dengan Buck FB Kalahari tuu ... hehehe.






Jantan Riang ...

Salam,

Ini dia 5 ekor anak boer jantan (seko tu bapak FB Kalahari), sudah cerai susu selama sebulan. Umur sekarang 4 bulan. Anggaran berat dalam 10 ke 15k. Lokasi Sanglang, Pontian.

Kalau minat nak merisik sila lah datang tengok dan runding ya ... Call nak survey2 harga pun boleh ...

P/s: yang betina udah cerai susu pun ada, tapi gambo takde plak.

26 Apr 2009

Salam untuk semua. Info terkini...stok FERAL 30-40kg & >40kg, Merino >40kg, sudahpun berada di farm kami. Selamat sampai jam 5.30 pagi tadi 26/4/09. Kepada semua yang berhajat dan berminat...segeralah ke farm kami sementara stok masih ada. Penghantaran boleh diuruskan. Kami sentiasa mencuba untuk memenuhi permintaan semua...walaubagaimanapun, sentiasalah lawati blog kami untuk informasi terkini.

73. Cherioo




25 Apr 2009

Salam,

Diharap kawan2 jgn confuse pulak ehh ... Di samping kami memasarkan F1/F2 dari Australia seperti iklan awal (bawah tu la .. Jualan MEGA GAGA, yang RM550-RM600 -ex KLIA) kami juga nak buat tawaran F1/F2 yang dah ready di Malaysia ... boleh dipilih terus.

Kebetulan, ada kawan2 seperjuangan lama kami yang mempunyai stok Boer F1/F2 kelahiran Malaysia dan juga stok Boer F1/F2 yang baru 2 minggu sampai dari Australia.

Dengan kata sepakat (membawa berkat ... :) ) kami telah dapat berunding untuk mendapatkan harga yang memang D' BEST ...

Anggaran berat dari 20kg++ ke 35kg ++, sebab stok yang banyak. Stok berada di Lembah Klang.

Harga kami mula pada RM630/ekor. Bagi yang cepat, dapatlah grab yang besau2 yaa ... Belian pukal amat digalakkan dan ada sedikit insentif ... hehehe.

Gambar untuk tatapan dan igauan ... CEPAT YAA ... Sementara Stok Masih Ada ..!!


21 Apr 2009

Salam,


Kami nak umumkan jualan runtuh boer betina F1/F2, berat 25kg - 35kg. Yang ni stok rakan importer kami akan bawa masuk.

Sila hubungi kami segera, masa terhad. Penghantaran boleh bincang.

Harga RM550-RM600.

p/s: Yang ni gambo F1/F2 yang kami pernah ambil dengan kawan tu sebagai contoh je la ... ada all white head ada juga yang bertompok coklat ...

6 Apr 2009

Catatan Ringkas ...

Salam,

Bagi yang masih tertunggu / tercari2 stok kambing akikah silalah ... stok sentiasa kami sediakan.

Alhamdulillah dan InsyaAllah, kami dapat membawa stok kambing sembelihan setiap minggu. Jadi tak payahlah kami nak war2 kan pasal tarikh shipment ya ... Juga tuan2/ puan2 tak perlu risau nak tunggu atau booking. Kalau rasa perlu je ... tinjau tempat kami, ... belek2 kambing ... suka ?? terus beli. Lagi pun lebih ringkas dan afdhal transaksi perniagaan begini.

Kami akan paparkan stok yang available di ruangan sebelah kanan tu yaa ... Jadi, check it out.

22 Mar 2009

Salam,
Dalam duk loading stok kambing baru sampai semalam, ada la seekor Feral ni membuat aksi yang sungguh menjolok mata ...
Haaa ... tengokla gambo, kesian dia... sebenarnya tanduk dia tu "distorted" skit hingga mencucuk mata sendiri, mungkin sejak remaja lagi ... "skodeng" kuat kot ... kekekeke ...Ni consider untuk jualan daging sajalah nampaknya ... badan besar!! above 45kg tu ...


UPDATE TERKINI!!
Selingan seperti biasa, stok baru Feral size "L" (>40kg la..) selamat sampai Pontian jam 5.50pagi. Ngantukkkknyaerrr ... Kepada yg berminat, sila cepat kalu nak test yang berat dekat 50kg pun ada. Majority mmg >40kg. Tapi ada beberapa yang below, tapi minimum pun 35kg laa ... Apalagi!!! JOM!... pastikan kordinat anda tepat! 1deg 37' 48.26"  / 103deg 18' 9.85".





PESANAN UNTUK KAMI DI SINI ...

Sekiranya ingin memberi komen / nota / pesanan secara bertulis, sila gunakan email kami :

d_baraqah@yahoo.com
 

blogger templates | Make Money Online